Weekje vissen Leka Noorwegen 2012

28 augustus-4 september

Voor de vierde en voorlopig de laatste keer gingen Henk, Jaap, Dirk en Jan op pad naar Leka. Henk had een rechtstreekse vlucht per KLM Amsterdam-Trondheim geboekt in oktober 2011. Dat vroege boeken is een stuk goedkoper dan boeken op het laatste moment.

In Trondheim stond de huurauto, ditmaal VW Passat stationcar gereed voor een rit van zo’n 350 km. Jaap is altijd onze betrouwbare chauffeur die relaxt kan rijden daar er maar weinig verkeer is.

 

 

Na 4,5 uur kwamen we via de veerboot op Leka aan. Sleutels opgehaald van “ons huisje” koffers uitgepakt en wachten op Piet Nieman die wederom onze visspullen meenam in zijn bus. Geweldig dat Piet dat jaar in jaar uit voor ons doet. Nadeel is wel dat je veel te veel mee neemt omdat het kan.

In de eerste drie vissessies was het weer redelijk tot goed. Maar deze week troffen we het niet wat wind betreft. Bijna elke dag stond er te veel wind om naar buiten te gaan. Een regenbui is niet zo erg daar heb je regenkleding voor. Wijs geworden van vorig jaar had ieder kaplaarzen mee en die waren zeker nodig.

We hadden deze keer een iets kleinere boot een Arvor 215 AS met een 115 pk motor. Deze boot voldeed aan onze verwachtingen en bleek ook een stuk zuiniger dan de 230 pk van vorig jaar. Deze boot is een aanrader.

29 augustus

  

 

 

 

Voorspellingen wind 10m/sec (rond 5 Beaufort). Deze kwamen gelukkig niet uit en we konden toch naar buiten via de zuid. Eerst onder de kant maar later nam de wind zodanig af dat we naar onze oude stek konden. Aasvis vangen was geen probleem want makreel was zeer rijkelijk aanwezig. Er werd gevist met lange wapperlijn en met beaasde pilkers. De vangsten waren matig: gul, leng en roodbaars.

30 augustus

Het zag er niet goed uit waardoor we eerst boodschappen gingen doen. Later toch maar als enige boot uitgevaren en een luwe stek opgezocht. Zelfs in de luwte kregen we behoorlijke windvlagen maar goed we konden wel vissen. Makreel genoeg en voor de rest klein goed op een leng na: 88 cm/3,5 kg. Wel 4 arenden gezien. We hadden speciaal wat vis bewaard, die te groot waren voor de meeuwen, voor de arenden. Jawel één arend zag onze vis en haalde deze met zijn klauwen uit het water. Dat was een prachtig gezicht.

 

31augustus

Gevist in de noord. Alle bekende stekken afgevist maar de resultaten waren erg mager. Constant regen bij 5 Beaufort. Vissen met veel wind betekent dat de boot, ondanks driftzak, te snel drift waardoor je zwaarder moest vissen. (300 gram of meer)

1 september

’s Morgen wind 9m/sec en afnemend in de middag. We konden dus weer naar onze stek. We konden redelijk gul, leng vangen. De grootste vis was een echte kabeljauw van 117 cm en een gewicht van 15 kg gevangen door Henk. Later ving Henk een doornhaai van 82 cm (nieuw soort voor hem). Henk had een top dag en deze dag was tevens de beste en de langste van de hele week.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

2 september

Eerst lekker uitgeslapen daar het voor 12 uur geen zin had uit te varen. Gevist op een paar ondiepten voor de camping. Makreel weer genoeg maar de overige vis was weg of had geen zin om te bijten. Totaal maar 2 gullen dus een pover resultaat.

3 september

Voorspellingen weer 10 tot 12 m/sec. Het leek mee te vallen dus naar buiten. Dat viel tegen en we moesten terug tot vlak voor de kust. Vangsten vielen wederom niet mee. Tegen vijven terug naar de haven. Daar spullen uitgeladen en de boot schoongemaakt. Dat was het einde van de visvakantie met een matige vangst.

Tot slot

We zijn elke dag wel op het water geweest. Tot en met windkracht 5 is het verantwoord vissen. Mede doordat we een driftzak van Piet konden lenen bleef de boot in één richting driften en een stuk langzamer hetgeen je direct merkt waardoor je aanzienlijk lichter kan vissen.

Het huisje was één van de oudsten maar voldeed aan de eisen hoewel de slaapkamers wat klein waren.

Het huishouden is bij ons nooit een probleem. Jaap kookt en de anderen doen de noodzakelijke taken. Jan houdt de financiën bij en betaalt alles. Na afloop krijgt ieder een overzicht van de uitgaven en betaalt keurig zijn deel.

Een goed team is belangrijk daar je toch een week dicht op elkaar zit. Het doel was dan ook gericht op heilbot en zeeduivel te vissen. Andere vis was voor ons bijzaak. Ondanks intensief vissen is het niet geluk zo’n vis te vangen.

Piet weer bedankt voor het meenemen van onze hengelspullen. Het bespaarde ons een hoop sjouwwerk.

 

Joost, onze hartelijke dank voor het brengen en halen naar Schiphol. Je verdient een extra pluim van je schoonvader Jaap.

Henk bedankt voor de perfecte organisatie.

Henk, Jaap, Dirk, het was weer een waar genoegen om met jullie te vissen.

Volgend jaar gaan we naar een nieuwe uitdaging namelijk Torsvag in het hoge noorden van Noorwegen. Daar moeten we toch een keer een heilbot kunnen vangen. Maar vissen blijft vissen en is maar goed ook.

Jan van der Lingen